Tészta:
7 db tojás
14 dkg cukor
15 dkg liszt
2 dkg kakaópor
(A lisztet és a kakaóport együtt átszitálva hozzáadni)

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukor 1/3-val kihabosítjuk, a fehérjét a többi cukorral nem túl kemény habbá verjük. Üstbe hablapáttal átszedjük a felvert tojássárgáját, erre szedjük a felvert fehérjét. Fakanállal, az edény szélét végigsimítva, középre beforgatva az anyagot, keverni kezdjük, miközben a habüstöt a másik kezünkkel forgatjuk, és így óvatosan keverve, lassan hozzászórjuk a kakaóval vegyített lisztet. A keverést addig folytatjuk, amíg a liszt egyneművé nem válik a tojásos anyaggal. A kész tésztát, sütőpapírral fedett aljú tortakarikába szedjük. A massza közepéről a tortakarika szélére húzva a tésztát elegyengetjük, és 165 C-os sütőben, körülbelül 30 perc alatt megsütjük.
Akkor van kész, ha a tészta lenyomás után visszaugrik és még sziszeg.
Amikor a karikát a sütőből kivettük, tetejével lefelé, lisztezett felületre fordítjuk és saját gőzében így hagyjuk kihűlni.

Krém (4 tortára elegendő mennyiségben)

1 l tej
60 dkg cukor
15 dkg krémpor

A vizsgán 1 tortához: 45 dkg lefőzött krémet veszünk, 25 dkg margarinnal kihabosítva, melyhez hozzákeverjük a kakaóport.

A krémport kézi habverővel, kevés langyos tejjel elkeverjük. A többi tejet tűzön melegítjük. Mielőtt a két részt összekevernénk és felfőznénk, hőkiegyenlítést végzünk, tehát a szárazanyagokra a meleg tejből keveset rámerünk, csomómentesen elkeverjük, és ezután adjuk a forró tejhez, és az egészet felfőzzük.

Felvert egységszámítás:
1 tojás + 2 dkg cukor + 2,5 dkg liszt = felvert

Szerző: Kovács István cukrászoktató  2014.02.08. 18:08 komment

Címkék: rokokó torta

süti beállítások módosítása