Hozzávalók:

0,5 kg liszt
5 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő
2,5 dl tej
fél dkg só
5 dkg margarin
2 tojás sárgája

Előkészítés: átszitáljuk a lisztet, 40 C-ra langyosítjuk a tejet.
A tészta készítése:
A kovász készítése: A 40 C-ra langyosított tej egyharmadát, az élesztőre öntjük, kevés porcukrot adunk hozzá, és ujjainkkal addig keverjük, morzsolgatjuk, amíg csomómentes nem lesz. Ha már csomómentes, ugyanezt a mozdulatsort használva, annyi lisztet adagolunk hozzá apránként, míg tejfölsűrűségű állományú  nem lesz.
Kelesztőben vagy meleg helyen, körülbelül 10-15 percig érleljük. (Az élesztőgombák 40 C-os hőmérsékleten szaporodnak leghatékonyabban)

A tészta begyúrása: A lisztet, az érett kovászt, a porcukrot sót és a margarint, gyúrótálba vagy üstbe helyezzük, folyamatosan adagolva a langyos tejet, képlékeny állományúra begyúrjuk.
A tészta állaga akkor jó, ha sem a kezünkhöz, sem az edény falához nem ragad már.
Az összegyúrt tésztát, letakarva, kelesztőben, vagy langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, akkor szellőztetünk, átgyúrjuk, majd újra megkelesztjük.
Az újabb kelesztés után, a tésztát átgyúrjuk, és hengergető mozdulattal, mindig a tészta közepén erős nyomással kezdve, kinyomva a tésztából a levegőt, henger alakúra formázunk, melyet 16 részre osztunk. A 16 tésztadarabból kis golyókat sodrunk a tenyerünkkel, és a kis golyókat letakarjuk addig, amíg formázni nem kezdjük.
A 16 tésztadarabból egyenként, csíkokat sodrunk, ezeket elfelezve ,s kereszt alakban egymásra helyezve briósokat formálunk (2 fajtamintát tanultunk, a másik a csigabriós tekert), a kész briósokat sütőlapra helyezzük, és kenőtojással kenjük. Félig megkelesztjük, majd újra tojással kenjük, és teljesen megkelesztjük. 180 C-os sütőtérben készre sütjük.
Szerző: Kovács István cukrászoktató  2014.02.08. 22:22 komment

Címkék: briós

süti beállítások módosítása