Hozzávalók

3 dl folyadék

3 tojás sárgája

8 dkg kristálycukor


4 mokkáskanál zselatin

35 dkg felvert tejszín

Az ízesítésnek megfelelően: vanília, kakaópor, kávé

 

A pohárkrémek többféleképpen készülhetnek, például pudingos alappal, vagy zselés krémmel. A gyakorlaton zselés változatot készítettünk. A folyadék, amit felhasználunk, is többféle lehet, abban közös, hogy minden esetben 3 dl szükséges. A vaníliásnál 3 dl tej, a kávésnál, lefőzött kávé mennyiségét egészítjük ki tejjel 3 dl-re, a meggyesnél csak a gyümölcs levét használjuk, a csokoládésnál szintén 3 dl tejet.

 

Elkészítés menete:

Az üstbe beleöntjük a folyadékot, hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, a 8 dkg cukrot és a 4 mokkáskanál zselatint, elkeverjük, majd tűz fölött 85-90 C-ra melegítjük, aztán kihűtjük. Ha kihűlt 35 dkg felvert tejszínt keverünk hozzá, és a krémet poharakba töltjük. Hűtőben való dermesztés után, nyomózsákból tejszínnel díszítjük. Tehetünk még rá, az ízesítéshez illő gyümölcsöt, csokoládét, kakaóport, csokoládédíszeket stb.

 

Ide sorolható a bajor krém is, melynek hozzávalói és készítésének menete:

Hozzávalók
3 db tojás sárgája
3 dl tej
8 dkg kristály cukor
5 mokkás kanál zselatin
30 dkg felvert tejszínhab
izésítés: citromhéj, narancshéj, vanília, pörkölt, dió.

A tejet, a cukrot, tojássárgáját és a zselatint hidegen összekeverjük, majd vízgőzön 85 C-ra felmelegítjük, majd lehűtjük 30-35 C-ra. Belekeverjük az izésítő anyagokat, majd a felvert tejszínt és szilikon formába töltjük. Dermedés után tányérra helyezzük és karamell öntettel, gyümölccsel, tejszínhabbal díszítjük.

 

 

Szerző: Kovács István cukrászoktató  2014.02.17. 15:09

Címkék: pohárkrém