Hozzávalók:

0,5 kg liszt

5 dkg porcukor

2.5 dkg élesztő

2,5 dl tej

fél dkg só

5 dkg margarin

1 tojás sárgája

Túrókrémhez:

50 dkg túró

10 dkg cukor (vagy más édesítő)

1 tojás sárgája

reszelt citromhéj

vaníliás cukor

Előkészítés: átszitáljuk a lisztet, 40 C-ra langyosítjuk a tejet.

A tészta készítése: A kovász készítése: A 40 C-ra langyosított tej egyharmadát, az élesztőre öntjük, kevés porcukrot adunk hozzá, és ujjainkkal addig keverjük, morzsolgatjuk, amíg csomómentes nem lesz. Ha már csomómentes, ugyanezt a mozdulatsort használva, annyi lisztet adagolunk hozzá apránként, míg tejfölsűrűségű állományú nem lesz.

Kelesztőben vagy meleg helyen, körülbelül 10-15 percig érleljük. (Az élesztőgombák 40 C-os hőmérsékleten szaporodnak leghatékonyabban)

A tészta begyúrása: A lisztet, az érett kovászt, a porcukrot sót és a margarint, gyúrótálba vagy üstbe helyezzük, folyamatosan adagolva a langyos tejet, képlékeny állományúra begyúrjuk.

A tészta állaga akkor jó, ha sem a kezünkhöz, sem az edény falához nem ragad már.

Az összegyúrt tésztát, letakarva, kelesztőben, vagy langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, akkor szellőztetünk, átgyúrjuk, majd újra megkelesztjük.

Az újabb kelesztés után, a tésztát átgyúrjuk, és hengergető mozdulattal, mindig a tészta közepén erős nyomással kezdve, kinyomva a tésztából a levegőt, henger alakúra formázunk, melyet 16 részre osztunk. A 16 tésztadarabot letakarjuk addig, amíg formázni nem kezdjük.

A 16 tésztadarabból egyenként,gombócokat formálunk, sodrófával kerek alakúra nyújtjuk, közepükbe mélyedést nyomunk, sütőlapra helyezzük, és kenőtojással kenjük, közepükbe túrótöltelékből gombócot teszünk, melyet díszíthetünk még cukrozott meggyel, cseresznyével, mazsolával. Sütés előtt ismét kelesztjük, majd 180 C-os sütőtérben készre sütjük.

Szerző: Kovács István cukrászoktató  2014.02.10. 22:28 komment

Címkék: ökörszem

süti beállítások módosítása