Hozzávalók:

0,5kg liszt

5dkg porcukor

2.5dkg élesztő

2,5 dl tej

fél dkg só

5dkg margarin

1tojás sárgája

Előkészítés: átszitáljuk a lisztet, 40 C-ra langyosítjuk a tejet.

A tészta készítése: A kovász készítése: A 40 C-ra langyosított tej egyharmadát, az élesztőre öntjük, kevés porcukrot adunk hozzá, és ujjainkkal addig keverjük, morzsolgatjuk, amíg csomómentes nem lesz. Ha már csomómentes, ugyanezt a mozdulatsort használva, annyi lisztet adagolunk hozzá apránként, míg tejfölsűrűségű állományú nem lesz.

Kelesztőben vagy meleg helyen, körülbelül 10-15 percig érleljük. (Az élesztőgombák 40 C-os hőmérsékleten szaporodnak leghatékonyabban)

A tészta begyúrása: A lisztet, az érett kovászt, a porcukrot sót és a margarint, gyúrótálba vagy üstbe helyezzük, folyamatosan adagolva a langyos tejet, képlékeny állományúra begyúrjuk.

A tészta állaga akkor jó, ha sem a kezünkhöz, sem az edény falához nem ragad már.

Az összegyúrt tésztát, letakarva, kelesztőben, vagy langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, akkor szellőztetünk, átgyúrjuk, majd újra megkelesztjük.

Az újabb kelesztés után, a tésztát átgyúrjuk, és hengergető mozdulattal, mindig a tészta közepén erős nyomással kezdve, kinyomva a tésztából a levegőt, henger alakúra formázunk, melyet 4 részre osztunk. A 4 tésztadarabot letakarjuk addig, amíg formázni nem kezdjük.

A 4 tésztadarabból egyenként, csíkokat sodrunk, ezeket elfelezve ,s kereszt alakban egymásra helyezve kalácsot fonunk, a kész kalácsokat sütőlapra helyezzük, és kenőtojással kenjük. Félig megkelesztjük, majd újra tojással kenjük, és teljesen megkelesztjük. 180 C-os sütőtérben készre sütjük.

Szerző: Kovács István cukrászoktató  2014.02.10. 20:05